Колку е chatbot?

Во време кога социјалните медиуми, како што се Фејсбук, Instagram и разните messenger-сервиси стануваат се поважни, барањата на компаниите да бидат постојано и насекаде достапно. Се разбира, ова е тешко да се имплементира со човечки ресурси. Сепак, различно е со употребата на, кои корисници можат да бидат достапни за 24 часа за да одговорат на различни прашања. Како се развиваат и какви трошоци се направени за компаниите, ги презентираме подетално подолу.

Разговор за разговор - што точно е тоа?

Chatbot всушност е програма која комуницира директно со корисникот и е достапна за да одговори на прашања. На пример, тој е на веб-страница или на другата страна на компанијата социјалните медиумиПлатформата, chatbot ќе одговори веднаш штом корисникот ќе ја користи услугата на гласник.

Особено корисна е употребата на Chatbots за онлајн услуги на клиентите. Прашањата кои обично се бара да се јават центри, може да бидат во сегашно време без проблеми од Chatbots одговори. Како резултат на тоа, истрагите за човечки ресурси може да се сведат на минимум, така што тие треба само да се справат со навистина сложени прашања. Покрај тоа, chatbot може да биде од корист на многу начини: Често, вработените во центрите за повици се вознемирени од повторливи, едноставни прашања. Chatbots од друга страна, тие секогаш одговараат пријателски, им обезбедуваат на клиентите информациите што ги бараат и ги анализираат прашањата на молскавична брзина.

Соочени со огромниот потенцијал на овој развој Chatbots се повеќе и почесто нивниот пат во е-трговија. Во меѓувреме, многу онлајн продавници користат Chatbotsда реагираат брзо и деноноќно на разни барања од корисници. Дури и во човечките ресурси може Chatbots во меѓувреме да биде значајно, со цел да се појави во првичните дискусии, без разлика дали апликантот во основа е соодветен за работа.

Првенствено chatbot служи за ублажување на услугата област на една компанија и да им понуди на клиентите побрза и посигурен поддршка. Долгите редици во скапи телефонски линии се сега нешто од минатото - сè што е потребно е едно социјалните медиумиПлатформа за да испрати кратка порака до некоја компанија, која веќе има одговори на разговорите и поставува дополнителни прашања за да може да му помогне на корисникот.

Но, толку корисно Chatbots Исто така важно за компаниите е прашањето за тоа што нивниот трошок за развој на сите и кога се исплати.

Важни прашања во развојот на а Chatbots

Пред да оди кон конкретниот развој на а Chatbots оди, постојат неколку прашања за да се разјасни дека влијаат над сите на корисникот. Мора да биде јасно однапред како корисникот ќе одговори на прашањата на Chatbots може да влезе и во колкава мера chatbot може да ги разбере или процесира овие. Во суштина, покомплексната и интелигентна разговорна би требало да биде, поточно технологијата мора да биде - и колку е поголема напорите за развој што ги намалуваат трошоците.

Една можност е дека chatbot нуди на корисникот различни опции за одговор, на кои тој реагира со клучен збор или писмо. Оваа варијанта носи релативно ниски напори за развој, но, се разбира, не изгледа многу реалистично. Сепак, ова може да биде добро решение за некои компании, бидејќи многу телефонски линии се базираат на систем за бирање на клуч. Исто така, стапката на грешка е толку поедноставна Chatbots многу помалку - за луѓето кои не се задоволни со современи технологии ова е често полесно да се справи.

Другата можност е да се развие chatbot, така што разговорот со него доаѓа многу блиску до разговор помеѓу човечки вработен и клиентот. На пример, ако клиентот типи "здраво", разговорот одговара соодветно и може да се распрашува за благосостојбата на клиентот. Потоа, корисникот може да го опише неговото барање и разговорот со препознатливи клучни зборови ги препознава како тој мора да реагира и да понуди соодветни одговори. Комплексниот дел е, сепак, дека не е толку лесно за корисниците да разберат што е способен за разговор. Одговарајќи на разговорот за сеопфатно објаснето прашање само концизно со "Јас не те разбрав", некои корисници се соочуваат со мистерија и го разбиваат контактот. Затоа, добро осмисленото програмирање е многу важно, но, се разбира, ова е поврзано со соодветно повисоки трошоци.

АИ или базирани на правила Chatbots - Која е разликата?

Bei Chatbots во основа е разлика помеѓу АИ и варијантите базирани на правила. базирана на правила Chatbots одговори на прашањата на корисник врз основа на фиксни кодови: Постојат посебни упатства или предефинирани прашања и клучни зборови што ги следи разговорот. Проблемот: Ако корисникот користи други термини или пишува колоквијално, шансата е голема што chatbot не го разбира ова.

Другата опција е да се развие chatbot со вештачка интелигенција. ова Chatbots учат одново и одново и ги наоѓаат вистинските одговори, кои можат да му помогнат на корисникот. Развојот на АИ-базирани Chatbots Поради оваа причина, тоа е многу пати посложена и затоа бара повеќе напор или повеќе инвестиции.

Chatbot платформа или рамка - што е подобро?

Постојат различни технологии кои се користат денес Chatbots развива. Т.н. Рамки за развој на Chatbot нудат различни софтвер и функции со кои ботови може да се програмираат индивидуално. Широко се користат, меѓу другото, Ботпрес, софтверот на Google API.ai, Microsoft Bot Framework или исто така и програмата Фејсбук Wit.ai. Во основа се препорачува да го користите кодот за Chatbots Направете себе си, наместо да користите завршена платформа. Бидејќи на овој начин може да се напише професионален изворен код кој одговара на индивидуалните барања на компанијата. Сепак, ова е проект кој бара многу време и напор.

Меѓутоа, ако не сакате или не можете да се корегирате, соодветни платформи се добра алтернатива за вас, бидејќи компаниите можат да се фокусираат на вистинската работа - имено разговорот помеѓу корисниците и chatbot. Развојните платформи обично се многу лесни за корисниците, па затоа не е потребно долго време да се создаде партнер за виртуелен дијалог кој може да одговори на широк спектар на прашања. Ако платформата не е веќе дел од одредена социјална мрежа во секој случај, повеќето програми нудат имплементација во соодветната платформа.

Значи трошоците за развој на Chatbots погодени

Општо земено, може да се каже дека во повеќето случаи е поевтино решение да се постави chatbot преку платформа врз основа на соодветната социјалните медиумиКанал е подреден како WhatsApp или Фејсбук. Бидејќи тука интерфејси или интерфејси веќе се вклопуваат во соодветниот кориснички интерфејс. Од друга страна, ако сакате да го интегрирате богот за разговор на вашата веб-страница, треба да очекувате поголем напор, бидејќи секако се потребни посебни оптимизации.

Дали chatbot треба да биде активен на различни канали или планирате да го користите на различни канали во иднина? социјалните медиумиПлатформата може однапред да се зачува со планирање на непотребните трошоци. Меѓу другото, ова вклучува разјаснување на кои елементи нудат индивидуалните платформи и начинот на кој chatbot може да се прилагоди на сите канали. Ако еден концепт мора целосно да се преработи во подоцнежното проширување, ова е дополнителен напор што може да се избегне на почетокот.

Кога вградување на Chatbots Сепак, има некои напори, бидејќи секоја платформа има индивидуални интерфејси кои треба да се вклопат во бот. Покрај тоа, не смее да се заборави дека секој од нив социјалните медиумиПлатформата постојано се менува и Chatbots Поради оваа причина, секогаш треба да се прилагодат на ажурирања и други иновации.

Цена фактор мултилигичен Chatbot - тоа е достоен за тоа?

Особено ако една компанија има клиенти од различни земји, тоа може да има смисла да се развие повеќејазичен chatbot. Всушност, напорот не е многу голем, бидејќи сите исти текстови и клучни зборови мора да бидат преведени од германски на странски јазик. Меѓутоа, тешкотијата е тоа што клиентите на странски јазици користат различни зборови, што е причината зошто Chatbots исто така треба да се разбере синоними. Развојот на повеќејазични Chatbots Ова бара цврсто планирање, идеално заедно со некој кој е сигурен да зборува со странски јазик.

Складирањето на податоци, исто така, предизвикува трошоци за развој

Значително влијае на трошоците за развој на Chatbots исто така има опсег на складирање податоци. Ова не е првенствено за податоците кои chatbot треба да "учат", туку за стапките на кликнување и прекинување, како и за релевантноста и зачестеноста на разни теми. Без разлика на тоа што и колку податоци сакате да ги чувате - во овој случај, база на податоци секогаш е потребна, што значи повеќе развојни работи.

Еве, таа носи сè повеќе и повеќе работа кога податоците мора да се инсталираат во веќе работен систем, бидејќи тие се интегрираат во еден сосема нов систем. Ако зачуваните податоци треба да се евалуираат и анализираат, може да се зачуваат во програми како што се Google Analytics, на пример, за да може подоцна да се создадат статистички податоци.

Интеграцијата во CRM

Комплексот е еволуцијата на а Chatbots дури и ако тој треба да пристапи до податоците за клиентите. Ова бара поврзување со CRM (Систем за управување со односи со клиенти). Ако, на пример, клиентот влегува во неговиот број на клиент, веднаш штом разговорот го бара од него да го стори тоа, клиентот веднаш ги пристапува податоците во CRM и потоа може да обезбеди соодветни одговори. Со цел да се овозможи овој процес, потребен е развој на повеќекратни интерфејси - и тоа е релативно време.

Поврзувањето со CRM, на пример, би било неопходно ако корисникот сака да испрати порака во неговата корисничка сметка - на пример, дека итно чека наредба или дека сака да пријави штета на неговото возило. Спротивно на тоа, тој потоа може да добие податоци од зачуваните информации во CRM, ако го прашува разговорот.

Разговор во комбинација со човечки вработени

Сегашната состојба на уметноста го прави тоа можно Chatbots веќе реагираат на широк спектар на прашања и добро комуницираат со корисниците, но сé уште не можат целосно да ги заменат човечките ресурси. Ако chatbot ги достигне своите граници, сепак треба да има можност да му го предаде клиентот на човечки работник. За таа цел може да се изврши или директен пренос на комуникацијата на вработениот во услугата, или клиентот е информиран за соодветните податоци за контакт, како што се телефонски број или e-mail адреса.

Фактичка цена на а Chatbots

Точната цена за развој на Chatbots зависи од поединечни фактори, сепак, постојат основни ценовни опсези, врз кои може да се заснова.

Едноставна Chatbots за социјалните медиумиКаналите, кои можат да се постават преку програми како што се Manychat или Chatfuel, почнуваат околу 1.500 Euro. Ако разговорот е поврзан со различни програми, како што се Google Maps, трошоците се околу 3.000 Euro.

Значително поскапо веќе Chatbotsкои имаат индивидуален заден дел и мора да се програмираат соодветно. Ова, исто така, бара интеграција во CRM, што подразбира трошоци на само под 10.000 Euro. Покрај тоа, трошоците за развој на Chatbots исто така, помеѓу 15.000 и 20.000 Euro, се додека е интелигентен систем со различни API интеграции. Секогаш зависи од личните желби и буџетот на една компанија - овие фактори секогаш треба да се земат предвид, пред да барате одредена форма на Chatbots одлучува.

коментари
(Ве молиме најавете се / регистрирајте за да оставите коментар.)
Побарајте бесплатна почетна консултација сега!