iOT App развој - Цена и процес

За неколку години, Интернетот привлекува се повеќе и повеќе внимание од широк спектар на луѓе. Речиси сите слушнаа за индустријата 4.0. Поради овој огромен технички напредок, прашањата постојано доаѓаат, како на пример како изгледа процесот на развој на еден стан или колку е скап развојот на апликацијата. Во овој пост ќе ви бидат одговорени најважните информации за темата.

Што е iOT апликација?Типичен пример за iOT апликација е Phenonet. Тоа е апликација за земјоделство. Земјоделците ќе можат да користат одредени сензори за следење на важни карактеристики, како што се квалитетот на почвата, температурата на воздухот или влажноста. Со тоа апликацијата овозможува точни прогнози за следните култури. Друг пример за iOT апликација е апликација која може да ја насочи топлински пумпи од далечина. На параметрите на пумпата може да се пристапи и да се прилагоди каде и да сте.

Која е структурата на iOT App?Компонентите на апликацијата iOT можат да се поделат на неколку области.

Првата област е претставена од т.н. "нешта". Во оваа област, сите вистински уреди се сумирани, што мора да се контролираат и следат. Покрај тоа паѓаат во оваа област, микропроцесор и разни сензори. Затоа може да се препознае дека таканаречените "нешта" генерираат податоци кои потоа мора да се пренесат на други компоненти. Во примерот споменат со топлинска пумпа, тие, според тоа, ќе бидат поврзани сензори.

Втората област е претставена со "Edge Edge". Ова се мрежни компоненти кои имаат директен извор на основната мрежа и се наоѓаат на работ на мрежата. Овие компоненти овозможуваат поврзување со други интерфејси и уреди кои треба да се воспостават. Во примерот со топлинската пумпа, ова ќе биде WLAN и серверска конекција.

Третата област е претставена со "Управување со податоци и разузнавање". Хардверот на iOT генерира многу податоци, од кои сите мора да бидат складирани. Овие податоци помагаат да се направат предвидувања и анализи. Во основа е база на податоци во која се чуваат многу податоци.

Четвртата област е претставена со т.н. "API". Програмскиот интерфејс помага да ги пренасочи собраните податоци во апликациите.

Петтата област е претставена од соодветната платформа на апликацијата. Тоа е домаќин апликација на облак. Може да се нарече команден центар на системот, бидејќи служи како административен интерфејс. Оваа област е главно одговорна за визуелизација на податоците и собирање на алатки.

Шестата област е претставена од апликациите. Еве ги сумирани неколку пред-крај апликации. Овие можат да бидат интерфејси специфични за индустријата, апликации, веб и мобилни платформи или апликации. Примерот со топлинска пумпа, според тоа, би бил апликација која ќе го преземе далечинскиот управувач и следењето на топлинската пумпа.

Како е развиена таква iOT апликација?Кога креирате iOT апликација, треба да се разгледаат некои аспекти.

Во првиот чекор мора да се справиш со КОЛЕКТИВНО напад. Големата возбуда за iOT апликации е дека апликациите често се развиваат што никој не сака. Затоа, многу е важно однапред да размислите за тоа кој стан треба да се развие и што може да понуди за додадена вредност.

Во вториот чекор се занимава главно со концепцијата. На почетокот, прво мора да се одговорат основните прашања. Во преден план се прашањата како што се уредите поврзани со кои апликации, кои провајдери и сензори се потребни, кои мрежни протоколи се користат или кои алатки треба да бидат интегрирани.

Многу е важно различните подзадачи да се координираат едни со други. За секој чекор, постојат компании кои се специјализирани во овој чекор. Поради ова, многу е посложено да се разработи концепт за iOT апликација отколку за нормална апликација.

Третиот чекор се занимава со прототипирање. ИОТ прототипирањето игра голема улога. Целните уреди можат да бидат симулирани и оптимално тестирани тука. Поради ова, можете исто така да заштедите многу пари во почетната фаза со користење на микрокомпјутери за да изградите прототип.

Во овој контекст, сигурно, исто така, мора да се споменат РАД. Тоа е метод кој се фокусира на прототипови, а не на целото планирање на апликацијата iOT.

Во последниот чекор мора да се справите со реалната имплементација на апликацијата iOT. Најчесто може да се врати овде кај различни специјалисти.

Колку е потребно да се инвестира во развојот на iOT апликација?Во принцип, не може да се направи генерална изјава за трошоци, бидејќи тие се зависни од обемот на процесот на развој. Буџетот, кој е потребен за развој на iOT App, може да се подели на четири различни компоненти. Ова го олеснува проценувањето колку треба да се инвестира.

Првиот дел од трошоците произлегува од концепцијата. Трошоците за концептуалниот дизајн многу често не се земаат предвид. Сепак, ова е фундаментална грешка, бидејќи цената на оваа фаза од проектот може да изнесува неколку илјади евра. Се разбира, ова зависи од големината и сложеноста на апликацијата. Во основа може да се претпостави дека за прототип и развој на концептот за 5.000 Euro мора да се вклучи. Еве, правило е дека околу пет до десет проценти од вкупните трошоци ќе треба да се потрошат на оваа фаза.

Вториот дел од цената е хардверот. Оваа компонента на трошоци обично е најголема од проектот. Ова резултира, бидејќи цената на хардверот ќе биде приближно 60 до 70 процент од вкупните трошоци. Во зависност од големината на уредот, треба да бидат вклучени стотици илјади евра, ако не и милиони. Трошокот може да биде малку намален со изградба на прототип пред да започне проектот на iOT.

Третата компонента на трошоците е инфраструктурата. Оваа компонента на трошоци вклучува middleware, скалабилни облак сервери, алатки за анализа и многу повеќе. Во суштина, инфраструктурата мора да се пресмета од 40.000 до 50.000 Euro.

Последниот дел од цената е изведен од развојот. Трошоците за развој се релативно управливи. Сепак, трошоците за програмирање зависи од многу други фактори. Вкупните трошоци за развој изнесуваат околу десет до 15 проценти од вкупниот буџет.

Се разбира, тука се и такси за експертите кои го поддржуваат проектот. Овие можат да бидат, на пример, проект менаџери, инженери или програмери. На час плата започнува тука од околу 80 Евра. Најголем дел од цените се, сепак, да се најдат најмалку 100 евра на час. Бидејќи iOT технологијата е многу нова и има многу малку експерти поради ова, може да се претпостави дека зависи од скап експерт.

Како може да се создадат iOT апликации по ниска цена?Нема причина да се плашиме од високи трошоци, бидејќи iOT апликацијата може да се создаде поинаку. Во прототипот во основа може да се издаде прекрасен дизајн и други додатоци. Ова резултира, бидејќи само производот треба да се тестира. Покрај тоа, можете лесно да ги избегнете скапи и долги работилници, бидејќи тие не носат многу. Важно е да имате iOT Development Kit и да користите разумна компанија за развој. Само разумна компанија за развој веднаш ќе ги извршува желбите на купувачот без критичко разгледување.


коментари
(Ве молиме најавете се / регистрирајте за да оставите коментар.)