Гамификација кратко објаснува

Компјутер се неопходни за денешното општество. Тешко е задача која може да се направи без поддршка на техничка опрема. Но, компјутерите не се единствениот фокус во секојдневната работа. Важноста на компјутерите и конзолите исто така станува се поважна кога станува збор за рекреативни активности. компјутерски игри веќе долго време е еден, повеќе или помалку во Gesellschaft признаен, дел од нашиот живот. Можете да ја заборавите реалноста и да се натоварите во чудни светови, без голема обука да станете врвен спортист или едноставно да уживате во времето заедно со пријателите. Но, без оглед на кој жанр е најпосакувана во компјутерските игри, речиси сите имаат едно нешто заедничко: Во текот на играта, играчот со помош на различни елементи е прикажан она што тој веќе го постигнал или може да го постигне или треба. Без разлика дали тоа е искуство поени и редовни Ниво прозорци, Leaderboards или различни задачи - преку овие типични елементи компјутерски игри мотивацијата е значително зголемена.

Не е ни чудо што таков успешен концепт, исто така, се најде во други не-игри области. Она што генерации е познато како "учат со играње"е познат, и се користи главно во образованието на децата, сега е исто така се користи во бизнис забава и рекламирање сектор Гамификација, Но, што точно значи тоа?

дефинирање на термини


Терминот Гамификација е изведен од англиски, поточно од коренскиот збор "Игра"што преведува колку што е Игра значи. Најчесто, исто така, на германски се користи англискиот термин, делумно во германскиот правопис gamification, Други синоними се Gamification oder auch SPIE Lifi катјони.

Под Гамификација една ја разбира примената на типичните елементи на (Компјутер)Spielen, во не-игра контекст. Ова треба игрива Мотивација влезете во области кои досега се разликувале само како монотони, малку предизвикувачки задачи.

Цели на гемификација


Примарната цел на Гамификација е да се влијае врз однесувањето на луѓето, но и нивната перспектива на одредени работи. Како резултат на тоа, непријатните задачи се поинтересни, што ја зголемува мотивацијата за значително да го стори тоа.

Примена области на gamification


Гледајќи поблиску во дефинирањето на терминот, брзо станува јасно дека Гамификација долго доминираше во нашиот секојдневен живот. Иако на овој концепт му беше дадено јасно име и возбуда го достигна својот врв, здравиот разум обезбеди дека идејата зад овој термин беше искористена.

Гамификација како мотивација на клиентите


Еден од најкарактеристичните примери на Гамификација Во секојдневниот живот им припаѓаат оние апликации, кои работат долго време. На клиентот му се нуди систем за наградување кој овозможува бесплатно купување производи или со попуст. За ова, сепак, одреден број на "точки" мора да се соберат пред тоа. Најдобриот пример за ова се чести флаери милји. Поени се кредитираат на сметката за секој километар патуван на одредена авиокомпанија. Колку повеќе укажува на подобро и поскапи награди и може да достигне до бесплатни летови. Ова ја зголемува мотивацијата да ги резервира сите летови кај оваа авиокомпанија.

Печатот поминува за кафе, леб или соседната врата на ќебапи во истата категорија. Обично секој десетти производ е бесплатен. Како доказ и како показател за напредокот на "играчот" (т.е. клиентот) служат картички во кои секоја набавка мора да биде запечатена. Ова создава врска помеѓу потрошувачот и давателот, што создава предност во однос на конкуренцијата. Често, мотивацијата за комплетирање на пасошот за печат, а со тоа и добивање на слободен производ, трае долго и ги игнорира поблиските конкуренти. Но, дури и на подолг рок, овој награда концепт има влијание. Во краток или долг временски период, таков провајдер, бар, штанд за храна станува омилено место за потрошувачите. Оваа навика често се одржува дури и ако во моментов не се понудени можни награди.

Гамификација на работното место


Особено монотоните, помалку предизвикувачки работни места честопати предизвикуваат фрустрација за вработениот. Ако игривите концепти се интегрирани во овој процес на работа, ова обезбедува поголема мотивација и, како резултат на тоа, подобри перформанси.

Честопати се користи концептот за пласман, што ја поттикнува конкурентноста. Како пример, тука може да се наведат повикувачки центри, агенти за недвижнини или берзански брокери. За секоја продажба направена поени во ранг добро напишано. Продавачот, кој е на прво место на крајот на месецот, добива еден доделување како вработен во месецот, кој често се поврзува со исплата на бонус.

На концептот на награда Меѓутоа, исто така, може да се примени на секој вработен поединечно, без никаква конкуренција. На пример, при разгледување на софтверот, вообичаена практика е да се добие дополнителна награда за секоја најдена грешка.

Вработените, исто така, може да бидат мотивирани без награда. Можностите вклучуваат, на пример, јасна индикација за работниот напредок или интеграцијата на работата, која може да се реши само во групи.

Во најширока смисла, исто така, под точка на Гамификација Водењето е повратна информација што работодавачот ја нуди на работникот. Брзи повратни информации за работата на работата е непосредно влијание врз извршената работа.

Гамификација во онлајн област


Никој не сака да открива лични податоци на интернет. Сепак, ова е еден од клучните фактори во онлајн-маркетинг, анализа на пазарот и слично. Меѓутоа, ако сте привлечени од награди, рангирање, ниво на прозорци и слично, прагот на инхибиција на корисникот е одеднаш значително помал.

Речиси секој главен интернет портал има концепти на Гамификација кои се вклучени. Онлајн форум нуди можност да го прикаже бројот на напишани писма, бројот на одговорени прашања и така натаму. Ова индиректно ја одразува сопствената потенцијална компетентност. Колку повеќе мислења толку е поголемо општото знаење, толку е поважно корисникот. Ова, исто така, може директно да се рефлектира од нивоа, за кои секој бара одреден број одговори или позитивни одговори.

Различни веб-страници нудат можност за поврзување и посета на одредено место (хотел, хотел, музеј, ...). Ова е важна информација што може да се претвори во готовина во маркетинг-секторот. Корисникот во принцип, освен за доброто чувство, да им помогне на своите колеги човечки суштества и да го олесни изборот на ресторани или слично, нема предност. Едноставна табла за водачи можеби веќе е доволно да ги зголеми рејтингот за мотивација. Ова може да доведе до оние лица кои најчесто ги обележале одредени продавници како "посетени", добивајќи попусти и бонуси во токму тие продавници.

Гамификација во училиште


Забрането учење е еден од најстарите области на примена на Гамификација, Како добар пример, тука е учење да се служи со вокабулар. Во основа, ова е долга и многу здодевна, здодевна работа. Сепак, ова е поврзано со фактот дека постои ранг (конкурентност) и различен зачекори und Добитник е на наградите Од вокабулар почетник да господар, мотивација скока. Но, уште покомплексни области на примена се можни. На пример, често млади, аспиранти научници кои исто така делуваат како предавачи на универзитетот, се учат да отстапуваат од класичниот систем на предавањето. Наместо проповедање и монолози на предавачот, учениците треба директно да се вклучат во настанот. Ова може да варира од едноставна групна работа до различни задачи (или да се изрази на јазикот на компјутерските игри: потраги) надвор од универзитетот.

Но, исто така, од родителите може Гамификација се користи за зголемување на успехот во учењето на децата. Наједноставниот и најпопуларниот лек за ова е наградниот систем. За одреден број на успешно завршени испити (каде што, се разбира, успехот може да се дефинира поинаку, од едноставно постоење до многу добар резултат), најавува најава. Најдобро од сè, напредокот е исто така јасно видлив.

Јавна перцепција за гемфификација


Под поимот Гамификација многу идеи и концепти се сумирани. Многу од нив биле во употреба пред "откривањето" на овој маркетинг концепт. Сепак, тоа е денес Гамификација продаден како DAS ново чудо лек за да се подобри речиси секоја ситуација и се применува речиси насекаде. Сепак, постојат и критички гласови. Гамификација има негативна конотација дека овие концепти предизвикуваат луѓето да прават работи што не сакаат да ги направат (на пр. собирање на податоци на интернет).

Во секој случај, тоа се брои Гамификација во моментов е еден од најпознатите и најуспешните концепти. Соодветно на тоа, "знаење" за овој термин одлично се продава. Но, дури и оваа возбуда полека, но сигурно се намалува, со што ќе исчезнат разни идеи, додека други ќе преживеат и повторно ќе се продаваат под нов термин.

Дали имате било какви прашања во врска со нашиот блог пост "Gamification Briefly Explained" или би сакале да работиме за вас?

Напиши ни или јавете се!

Вашиот контакт:

Бјорн Гроневолд

Тел: 0491 960 999 00

пошта: Оваа адреса на е-пошта е заштитена од spambots! Мораат да бидат овозможени за да се прикаже JavaScript!


коментари
(Ве молиме најавете се / регистрирајте за да оставите коментар.)